Τ σ α π ο υ ρ ν ά κ ο ς

Το κρασί ζυμώνει με επιλεγμένες ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές,
σε χαμηλές θερμοκρασίες

Τσαπουρνάκος λευκό
about our vineyard

Τσαπουρνάκος

Ο Τσαπουρνάκος είναι μια ποικιλία με ιδιαίτερη ιστορία. Η ονομασία του ως «Τσαπουρνάκος» ή «Τσαπρουνάκος» πιθανόν προέρχεται από το λατινικό prunus (= δαμάσκηνο), με το πρόθεμα «τσα» που παραπέμπει στο τσαμπί (= η ταξιανθία του φυτού που έχει σχήμα βότρυος) (Ανδριώτη, 1990, Μπαμπινιώτης, 2012). Ο Τσαπουρνάκος διασώθηκε ως μη παραγωγική, οινοποιήσιμη ποικιλία από παλιούς αμπελουργούς, πριν το 1940, στους αμπελώνες της περιοχής του Βελβεντού.

Ο Τσαπουρνάκος καλλιεργείται σε υψόμετρο 400 μέτρων, ανάμερα στα Πιέρια Όρη και τη λίμνη Πολύφυτου. Το ιδανικό κλίμα συμβάλει στην τέλεια ωρίμαση των σταφυλιών και στην εκφραστικότητα του Τσαπουρνάκου.

Οινοποίηση

Την κατάλληλη στιγμή, τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι και γίνεται μια πρώτη διαλογή στο αμπέλι. Έπειτα ακολουθεί δεύτερη διαλογή στο οινοποιείο. Τα καλύτερα σταφύλια δίνουν τον εκλεκτό χυμό τους για τον Τσαπουρνάκο. Το κρασί ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και έπειτα ωριμάζει σε βαλκανικά δρύινα βαρέλια για 14 μήνες. Εμφιαλώνεται εγκλωβίζοντας μέσα του όλα τα ανθικά και κομψά αρώματα της ποικιλίας.

Γευστικά χαρακτηριστικά

Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα και μεθυστική μύτη με αρώματα βιολέτας, βανίλιας, βουτύρου, πιπεριού, δρυός, βύσσινου, μαύρου κερασιού, μαρμελάδας βατόμουρου και τσαγιού. Στο στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, τονισμένη οξύτητα και στιβαρές αλλά ώριμες τανίνες. Ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, μπλέκονται με νότες γλυκών μπαχαρικών και μωβ λουλουδιών σε ένα εντυπωσιακό μπουκέτο.

Συνδυασμός με φαγητό

Μπορεί να συνοδεύσει πλούσια πιάτα κρεατικών όπως βοδινές σπαλομπριζόλες, burger, σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι με μανιτάρια και βότανα και καρέ αρνιού.

Τα βραβευμένα προιόντα μας

Τα κρασιά μας

Όλες οι μοναδικές φιάλες μας στα μάτια σας.

experiences

Α ν α κ ά λ υ ψ ε τ η ν ι σ τ ο ρ ί α τ ο υ α μ π ε λ ώ ν α μ α ς

Μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε λάτρη του κρασιού…